Grupa Inicjatyw Lokalnych GIL

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Strona główna Realizowane Edukacyjna gra kulinarna
„Edukacyjna gra kulinarna”
Email

Promocja gry "Zaciorka"

Edukacyjna gra kulinarna „Zaciorka” została wydana przez Grupę Inicjatyw Lokalnych GIL jako projekt dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura – Interwencje 2018. EtnoPolska”.

Promocja tej gry miała miejsce dnia 19 listopada 2018 roku w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach na Spiszu. Spotkanie nosiło nazwę „Prezentacje kulinarne Spisza i Podhala”.

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele społeczności Bór i Krempach. Prezes Stowarzyszenia przywitał wszystkich i przedstawił krótko działalność Grupy Inicjatyw Lokalnych GIL, a zwłaszcza pracę nad projektem. Kierownik zespołu góralskiego „Mali Borzanie” zaprezentował prowadzony przez siebie zespół. Zebrani dowiedzieli się również o pracy Wiejskiego Domu Kultury w Krempachach, a zwłaszcza o działalności folklorystycznych zespołów „Mali tonecnicy” i „Zielony Jawor”. Autorka gry Pani Teresa Ścisłowicz opowiedziała jak się w tę grę gra.

Gra „Zaciorka” składa się z kart, na których są przepisy tradycyjnych potraw Spisza i Podhala, oraz karty z produktami potrzebnymi do „ugotowania” tych potraw. Gra ma charakter gry memo. Zebrane punkty w trakcie gry pozwalają wyłonić zwycięzcę.

Następnie przyszła pora na występy. Najpierw zaprezentował się zespół „Mali Borzanie” ze scenkami dawnych zabaw dziecięcych, a potem wystąpił zespół „Mali tonecnicy”. Oni pokazali z kolei zwyczaje związane z „Andrzejkami” i zatańczyli kilka charakterystycznych dla swojego regionu tańców.

Kulminacyjnym punktem spotkania  były rozgrywki  gry „Zaciorka”. Dzieci chętnie wzięły udział w zabawie. Egzemplarze gry karcianej, które otrzymały w trakcie spotkania z pewnością nie będą zalegały na półkach.

Uczestnicy „Prezentacji kulinarnych Spisza i Podhala” mogli poczęstować się tradycyjnymi potrawami przygotowanymi przez gospodynie Spisza i Podhala.

Relacja na stronie Wiejskiego Domu Kultury w Krempachach

 
Email

Logo Grupy Inicjatyw Lokalnych GIL

„Zaciorka - Edukacyjna gra kulinarna”

Projekt dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu

"Kultura - Interwencje 2018. EtnoPolska"

Dzień górale zaczynali od brjyki, kończyli grulami

Dawniej górale jadali znacznie zdrowiej. Potrawy były na bieżąco gotowane z prostych produktów znajdujących się z reguły w każdym gospodarstwie. Na stole królowały potrawy mączne, bób, marchew, karpiele, kapusta i ziemniaki. Od czasu do czasu podczas świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy i rodzinnych wydarzeń było mięso i drożdżowe baby.

-   U nas codziennie rano na stole była kluska jarcana. Tata gotował ją z ciemnej mąki, w tym czasie mama obierała grule na obiad i śpiewała „Godzinki” – wspomina Stanisława Szewczyk, poetka z Łopusznej, ponad 40 lat kierowniczka zespołu im. Ludwika Łojasa w Łopusznej. Jest ona autorką tomików wierszy: pt. „Syćkiego po krapce" i „Wierse i zabawy lo dzieci”.  – Jak tata gotował tę bryjkę, to myśmy jeszcze spali. Ta bryjka była codzienne naszym pierwszym posiłkiem.  Najpierw były w niej skwarki ze słoninki i każdy z nas tak jadł, aby zjeść ich, jak najwięcej. Potem do reszty tata dolewał nam mleka słodkiego, albo kwaśnego.

Więcej…
 


Strona 1 z 2

Strona niekomercyjna. © Grupa Inicjatyw Lokalnych GIL. Wszelkie prawa zastrzeżone.